Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2008 19:27 - Новата пазарна икономика
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2008 21:16


     След падането на комунизма през 1989 се видя и се потвърди, че за да работи една икономика ефективно и ефикасно, тя трябва да се основава на пазарните принципи, частната собственост, стриктното спазване на законите  и на свободната воля на човека.  Само при тези условия хората и създадените от тях  фирми могат да развиват способностите си и да прилагат на практика своите знания и умения. Тези условия, могат да бъдат създадени и гарантирани единствено от държавата. Ето защо в модерното пазарно стопанство държавата трябва да играе ключова роля.  Тази роля трябва да бъде насочена в следните направления:

1.      Осигуряване на ред  и законност в държавата – това направление осигурява безопасност и защита;  организират стабилност, законност и ред в живота на човека и фирмените организации; подпомагат предсказуемоста на събитията и освобождават от заплахи като рекет, страх, хаос; гарантира трите принципа на справедливостта: стабилна частна  собственост, взаимно съгласие при нейното прехвърляне и изпълнение на поети обещания;

2.      Защита на правата и предоставянето на максимална и равна свобода на човешките същества;

3.      Премахване на всякакви пречки пред развитието на свободния пазар и частната собственост. Пазарната система е вътрешно свързана с човешката природа, тъй като тя оставя повечето стопански дейности на индивидите свободно да избират какво, как и за кого да се произвежда. Държавата може да помогне на повече българи да се насочат към предприемаческата дейност чрез различните програми на ЕС.

4.      Осигуряване на достъпно образование и здравеопазване;

5.      Гарантиране и опазване на пенсионно-осигурителната система от източване и злоупотреби;

6.      Осигуряване на необходимия икономически климат за задоволяване на стопанските предпочитания на фирмите и хората без принуда. Тук се включват задълженията на държавата да води разумна данъчна и лицензионна политика, да предпазва свободния пазар от монополисти и нелоялна конкуренция, както и от картелни споразумения.

7.      Защита на малките и средни предприятия, свобода на потребителя и справедливи цени осигурени чрез конкуренция на пазара.          Конкуренцията е основата на демокрацията в икономиката, именно тя осигурява на потребителя свободно обезпечено потребление.

8.      Защита на работниците и служителите от нелоялни работодатели. Това означава, държавата стриктно да следи дали работодателя е сключил трудов договор със своите работници и дали редовно внася здравните и пенсионни осигуровки в осигурителната система;

9.      Контрол на условоята на труд за производство и контрол на качеството на произвежданата продукция;

10.  Инвестиране на държавата във важни инфраструктурни обекти, които директно касаят хората и бизнеса при строг контрол на разходите и разпределяеми печалби – пътища, язовири, нови ВЕЦ и изграждане на възобновяеми енергийни източници, закупуване на нова техника за болниците и училищата;

Тази нова модерна пазарна икономика може да съжителства със свободната  конкуренция освободена от намесата на държавата в производствената и търговската дейност на отделните икономическите субекти. В тази модерна пазарна икономика важна роля се пада да играе свободния пазар и най-вече неговото свойство да реагира на индивидуалните потребности на хората. Само системата на пазарното стопанство е единствено разумната и рационална система. Пазарната система решава два основни проблема: 1) създава един добре функциониращ стопански ред в обществения организъм, даващ възможност най-ефективно да се определи съдържанието на производството и неговата структура, и 2) създава необходимите икономически стимули, които подтикват хората към усърден труд за създаването на максимално количество блага и услуги от най-високо качество.



Тагове:   новата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1054874
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930