Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2008 11:55 - Глад за петрол
Автор: master78 Категория: Бизнес   
Прочетен: 864 Коментари: 0 Гласове:
0



Цената на петрола мина психологическите 100 долара за барел по време на търговията със суровината на борсата в Ню Йорк късно вечерта в сряда. Преди Нова година анализаторите се разделиха на два лагера за това дали цената може да стигне и дори да премине ниво от 100 долара за барел. Преминаването на тази твърде висока цена се очаква да повлияе сериозно на икономиките на страните по света и да причини обрати в търговията. Котировките на суровината се следят под лупа, защото те определят състоянието на глобалната икономика.
В продължение на две деситилетия – 80-те и 90-те години на миналия век, цените на петрола се движеха на ниво около 20 долара за барел. През последните шест години обаче цените на черното злато стремглаво тръгнаха нагоре и достигнаха днешните рекордни нива. В последните месеци търсенето на петрол превишава многократно предлагането, което е предпоставка за това, че ще има поскъпване, а не поевтиняване.
Високите цени на суровината тласкат нагоре и всички останали цени на стоки и услуги, а оттам се напомпва и инфлацията. В жертва на изчерпаемия нефтен ресурс ще паднат транспортът, туризмът, козметиката и фармацевтиката, пластмасите, електрониката.

Търсенето превишава предлагането

В основата на рязкото поскъпване на петрола стои именно повишаването на търсенето и ограниченото предлагане. Но и за тези пазарни механизми има причини.
Според доклад на Световната агенция по енергетика (МАЕ) от юли миналата година се надига нова петролна криза, свързана с намаляване на добивите и увеличаване на търсенето. Прогнозите на организацията са потреблението в световен мащаб да нараства с 2,2% на година. Най-динамични пазари в това отношение са тези в Китай и Индия, където търсенето ще бъде огромно.
Паралелно с това стои неразрешеният въпрос с добива на суровината. Експертите не изключват през следващите 5 години светът да се изправи пред нова петролна криза. Нефтът рязко ще започне да намалява с огромни последици за глобалната икономика и начина на живот, смятат експерти. Свиването на добива само с 10-15% може да доведе до крах на икономиката на силно зависимите от суровината индустриално развити държави.
Цените на петрола и на всички енергийни източници ще продължават да се повишават поради причини от геоложки, икономически и геополитически характер. От началото на промишления добив на петрол половината от първоначалните ресурси вече са изчерпани. Това, което е останало от суровината, изисква да се правят все по-големи инвестиции при по-ниско качество на продукцията, нарастващи цени и намаляващо производство.

Петролът означава война

В страните, които добиват тази суровина, управляващият елит живее от неговите приходи. И точно тези страни са обект на особен интерес от страна на най-големите потребителки като САЩ, Китай и ЕС. Типичен пример за петролната лакомия е войната в Ирак, призна преди време бившият централен банкер на САЩ Алън Грийнспън. Другите причини са от второстепенно значение. Такива са тропическата буря в Мексиканския залив, стачката в Нигерия, различните спекулации на пазара. Бунтовническите нападения над инсталациите за добив на петрол в Нигерия предизвикаха закриването на мощности с дневен капацитет от 500 000 барела висококачествен петрол. От друга страна е Ирак, който всячески се мъчи да изправи на крака осакатената си нефтодобивна промишленост. За съжаление обаче добивът в страната си остава доста под нивата отпреди американската инвазия. Това също влияе на цените на черното злато на международните пазари.

Търсене на нови находища

Производителите все повече се съблазняват да инвестират повече средства в търсене на нови находища. Уви, почти всички ресурси вече са изчерпани. Колкото и пари да се влагат, няма такива инвестиции, които да създадат нефт, който не съществува. Резервите от суровината възлизат на около 2,8 трилиона барела. Според световни доклади за енергийните запаси достатъчно петрол ще има още 40 години, газ – 60 години, въглища – 250 години. Експертите се питат обаче дали действителността наистина е такава.
Новите находища в Русия се разработват бавно, а в Северно море и в Мексико добивите намаляват. В момента Великобритания вади от Северно море 1,7 млн. барела дневно, като прогнозите са през 2012 г. количеството да е около 1 млн. барела. Така ролята на страните от ОПЕК ще става все по-значима. Тревожни са обаче твърденията на организацията, че няма да влага пари в разработването на нови находища, тъй като в неин интерес е да държи световния пазар в дефицит. Страните от ОПЕК добиват една трета от световния петрол и на практика контролират цените.
От своя страна обаче Русия се възползва от стратегическата си географска позиция на евроазиатска държава, способна да захранва с петрол и природен газ както европейското, така и азиатско-тихоокеанското направление. Москва има възможност да използва цените на експортните горива – да ги вдига или да ги поддържа на преференциални равнища, в зависимост от това каква политика спрямо Русия провежда една или друга нейна съседка.
В момента 44 държави осигуряват около 99% от световния добив на петрол, а 24 от тях вече са минали своя максимален добив.

В момента реално литър бензин -А-98 струва 82 стотинки.Разликата до 2лв и 33 стотинки са акцизи и печалби ...
 



Тагове:   глад,   петрол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1053857
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031