Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 11:09 - Ванга - наркотик,подлога и предтеча на дявола
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 2966 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2011 11:16


  Ванга е била подлога и оръдие в ръцете на дявола.Тя е помагала на хората не с божията помощ и кръстния знак, а със помощта на дявола. И тези излекуваните стават подвластни на дявола. Полека славата на подлогата Ванга се разширява, което е и крайната цел на нечистивия. Народа се увлича и започва да се кланя на една фалшива икона. Дявола потрива доволно ръце, а народа остава излъган и накрая интуитивно не вика Ванга, а си казва: О, Боже,Боже помогни ми!!!
   
   В днешното критично за всеки българин време наред с открадналите му мариална сигурност с всички сили се прави опит да се открадне и душата му.
Интелектът е част от духовните способности и се развива в определена духовна област - той не е тъждествен, не е пълна изява на самия дух. От духовната дейност не трябва да се изключват чувствата и волята, които в единодействие или противодействие с разума и със самите себе си дават цвета на характера и определят поведението на всеки отделен човек.
Същевременно почти никой понастоящем не си дава сметка, че духовната сфера е основополагаща. През отминалия режим на атеистически диктат се правеше всичко възможно душата на народа да бъде духовно унищожена, да се изтрие всичко, което православното християнство е насадило в нея. И почти успяха! Свидетелство за това са втурналите се "духовни" търсачи и поклонници след разните нови "духовни" течения. Новите култове и "духовни" феномени запълват опразненото духовно пространство.
   

Днес всякакви врачки, гадателки, пророци, оракули, екстрасенси и какви ли не други магьосници са на особена почит в едно бездуховно и дехуманизирано общество. Това с особена сила важи както за обикновения човек, притиснат от жестокото ежедневие, така и за част от интелигенцията на страната, която, загубила духовна ориентация, търси спасение в квази-духовни течения и религиозни практики. 

Най-красноречивото свидетелство за това е Ванга. Поради загубени духовни критерии, липса на религиозна грамотност и познание хиляди хора са прелъстени от нея. "Феноменът Ванга" свидетелства за безкрайно дълбоката духовна криза, в която е изпаднало българското общество и всеки един от тези, които я приемат. Личи загубата на ясните духовни ориентири, на духовния реализъм, изведен от Православната църква в нейното духовно учение и практика. 

Духовните търсения на съвременния човек са хаотични, неориентирани. Това се дължи на както на разбития духовет страж на народа - институцията на Българската православна църква (БПЦ), така и на масовото нахлуване на окултни, демонични течения. Неподготвеното духовно общество ги приема като ново откровение. Загубеният духовен може да се окаже пагубен за целия ни народ. В тази връзка ето какво представлява "феноменът Ванга" :

image Ванга е обикновена, необразована селска жена, на ниско интелектуално равнище.
image Ванга е медиум (посредник). В момента, когато тя има видение или изпада в транс, тя е оръдие, посредник между дух от отвъдния свят и хората около нея. На църковен език този феномен се нарича обладаване от зъл дух.
image Именно когато е във връзка с този или тези духове, тя проявява своите "изключителни" способности да "предсказва", "познава", "лекува" и т.н.
image В момент на транс нейната воля е подчинена на чужда воля и тя не говори от себе си. Променят се дори нейни физиологически характеристики. Тя говори с чужд глас.
   

imageВъв връзка с тези констатации може да се отбележи, че:

Ванга не е светица, защото православната святост има съвсем друг характер. Православната святост изисква преди всичко съзнателно усилие към приемане, съгласие на човешката воля с Божията. Това се постига с изключително много усилия, след пост и молитви и задължително духовно ръководство.

Православната святост не спекулира със себе си, не се показва. Спасителят учи:

"А ти, кога се молиш, влез в скришната си стая и, като си заключиш вратата, помоли се на твоя Отец, Който е на тайно" (Мат. 6:6).

В православната святост има пълно и ясно съзнание за духовните преживявания - няма неконтролируема духовна и телесна дейност, няма насилие над човешката воля. Тя се изявява и проявява изцяло и изключително в лоното на Църквата. 

При Ванга е налице т. нар. болна, нездрава, черна мистика. В православната мистика при контакти с духовния свят, при явяването на разни образи и видения се подхожда изключително внимателно. Евангелието и Отците на Църквата предупреждават, че това обикновено са изкушения, прояви на злите, тъмните сили, които искат да оплетат вярващия и да го отклонят от пътя му към Бога. Затова Отците съветват да се отбягват всякакви видения и образи. Те почти винаги са средство на злите сили да измамят вярващия. 

Самото Свещ. Писание предупреждава:

"Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овчи кожи, а от вътре са вълци грабители" (Мат. 7:15);

"Не на всеки дух вярвайте, а изпитвайте духовете, дали са от Бога, защото много лъжепророци се явиха в света" (3 Иоан. 4:1).

Св. Никодим Светогорец съветва:

"Макар, по някои явни признаци, да би ти се показало, че ти виждаш истински видения, които ти се дават от Бога, все пак и при такъв случай не бързай да им вярваш. Не се страхувай, че ще наскърбиш чрез това Бога. Нашите смирени чувства никога не са неприятни на Бога".  

Друг колос на православната святост и на исихазма, св. Григорий Синаит, предупреждава:

"Щателно и разумно внимавай, ти, който обичаш Бога! Когато вършиш своето дело и видиш светлина или огън вътре или вън от себе си, или образ - например на Христа или на ангел, или някой друг - не ги приемай, за да не си навредиш. Не си гради въображения , а тези, които сами изникват - не ги приемай и не позволявай на ума си да ги запомня" [1].

Какво по-категорично предупреждение от това!  

  image  
  Светлин Русев - "Изпращането на Ванга"
Снимка Румен Михайлов
 
  "Ванга беше жива и заедно с нея се обсъждаше цялостния вид на Храма. От идеята за бял храм до мястото, на което е построен, от архитектурното проектиране до изписването, от подовата настилка до керемидите и т.н...  тя не би търпяла нещо, което душата и сърцето й не приемат. Всичко, което се говореше срещу храма, дълбоко я нараняваше... "Ванга е Храма" и "Храма е Ванга" - това бяха думи на Ванга, които многократно беше споменавала." Светлин Русев, в-к "Сега" 8 ноември 2005  

 

Ванга действа посредством контакти с падналите нисши духове. Те притежават голяма онтологическа мощ, познание, и поради това могат да предвиждат някои неща . Като служители на злото, те знаят от какво боледува човек или какви са проблемите му. За да го склонят да им повярва, те на първо време му помагат в някои негови нисши желания - дори могат да подобрят здравословното му състояние, за да пленят душата му. Така той бива пленен от тях и започва да ги почита като Самия Бог. Затова не е чудно, че някои екстрасенси, врачки, познават кога някой боледува, помагат му с билки, казват му, че ще пътува някъде или къде е загубил някоя вещ и пр. Всичко това удивлява неподготвения човек, който си казва : "Ето, позна!". Този човек вече е пленник.

Ванга не върши своите "чудеса" в съгласие с християнската вяра. Тя ги върши от свое име. Аскетите, подвижниците, светците на Църквата вършат чудеса с името Божие, с кръста Христов. 

Ванга няма никаква предварителна духовна подготовка - не учи за пост и молитва, за подвижничество, за придобиване на християнски добродетели, за духовен живот. Тя използва общи приказки за кръщаване и вярване, колкото да привлече повече хора към себе си , тоест към злите сили, на които служи. Не случайно българските "боготърсачи" около нея не знаят нищо за Бога, а знаят най-вече за нея. Те се кланят на нея, а не на Бога. В един момент тя става божество (ср. изказванията на Светлин Русев). Един християнски светец никога не би допуснал такава прелест. Ако би допуснал такава прелест, то той не би бил светец. Има много описани случаи от духовния опит на Отците как поради прелест [3] някои напреднали духовно подвижници са се проваляли. А това е сигурен белег, че Ванга не служи на Бога, а на зли сили. 

Мистическите изживявания и чудеса на християнските светци не са самоцелни. Те се постигат не чрез външни показни действия, чрез обладаване от някой дух и подчинение на неговата воля, но чрез постоянни духовни усилия, чрез пост и молитва, чрез тежък физически труд, в борба със собствените си страсти и несъвършенство, в свободно, безпрекословно съгласие с Божията воля [4]. 

При Ванга не съществува нито едно от тези условия. На нея просто й е било наложено да приеме условията на злите сили.

Почитателите на Ванга и на новите окултни течения са от тези, за които свидетелства Писанието:

"Ще дойде време, когато човеците не ще търпят здравото учение, но, водени от своите похоти, ще си насъберат учители да им гъделичкат слуха; те ще отвърнат слуха си от истината и към басни ще се обърнат" (2Тим. 4:3-4).

В потвърждение на това са многото свидетелства, изнесени от нейни близки, особено след смъртта й - за случки, които ясно показват действия и прояви на нечисти сили [5]. Тя явно е осъзнавала с какви сили има работа, щом е действала със заплахи и не е разрешавала да се разкрива какво е говорела по време на транс. Методите на лечение, които тя използва, нямат нищо общо с християнството - те са обикновен магизъм, изцяло отречен от Църквата. 

imageАко Ванга е светостта на България, то тогава - горко на България! Църквата признава съществуването на този и на други подобни феномени, не ги отхвърля като такива, но не ги приема, защото според нейното учение те са съблазън - връзка, служение и подчинение на падналите, нисшите духове, духовете на нисшия космизъм, които не се подчиняват на Божията воля, а следват своята воля.

Печалното е, че тази духовна слепота въвлича много духовно неопитни хора. Любопитно е да се отбележи, че в поклонението си към Ванга са единни почти всички политици. При нея те се събират - за тях тя е някакъв обединителен "духовен" център. Но позицията им по отношение на Църквата е еднакво отрицателна. Защото в Църквата те виждат не нейното спасително, мистическо учение, а хората, йерарсите с техните слабости и недостойнства. По-лесно е да се осъдят другите, църковната йерархия, и да се отиде при Ванга, която ще "предскаже", ще "познае" нещо, отколкото човек да погледне в душата си и да следва учението на Църквата.

Като явление този факт е особено печален за нас като народ. Той има своето духовно измерение. Отстъплението от поклонението на истинския Бог, преследването на Църквата, води до страдание на целия народ. Бедите се сипят отвсякъде, но няма ясно съзнание защо те се стоварват върху всички нас. 

Отстъплението от Бога се разглежда от Свещеното Писание като духовно блудство, изневяра, отстъпление, измяна. Затова Бог допуска трудности и иска осъзнаване на цял един народ. В тази връзка особено опасно би било да се спекулира с т. нар. "църква на Ванга" и плановете за построяването на манастир. Това означава създаване на център, в който съзнателно или не, повече ще се служи на Ванга, отколкото на Бога. Хората ще идват преди всичко заради Ванга, а не заради Бога. Този болен мистицизъм, тази духовна отрова ще въвлече и членовете на БПЦ в отстъплението - както и вече се случва. Затова е нужно ясно и точно да се разграничават нещата относно Ванга: коя е тя, на кого тя е служила и има ли място в цъковния живот.

Един от пътищата за преодоляване на тази духовна слепота е да се предложи на младото поколение религиозно образование, възможност за познание на религията и най-вече на Православието. Това би предпазило търсещите духовни пътища от попадане в сферите на болната мистика от една страна, а от друга би предотвратило лесното повлияване на младото поколение от новите култове и секти, заливащи страната. Това би издигнало морала и намалило престъпленията. Резултатът от липсата на религиозно образование е ясно видим от нашата тежка действителност.

 Невъзможността на секуларната наука, а следователно и на секуларизирания човек, да обясни себе си и света докрай води до духовен глад. 

Духовната област, от своя страна, има много по-сложни и по-трудни за ориентиране дебри, отколкото материалната. Загубата на ориентация в тази област е много опасна. Тя често води до дълбоки лични драми, до загубата на смисъла на живота, до подмяна на истинските духовни ценности с лъжливи. В случаи, когато има духовни стремежи, но липсва здраво духовно наставничество, се стига до приемането на лъжлива действителност за реална, до болна мистика; до психични отклонения - празни фантазии, фанатизъм, духовна слепота и духовна нетърпимост и агресия. 

Още по-голяма е опасността обаче, когато дезориентираният човек попадне под влияние на духовни течения от нецърковен характер и когато те се представят за църковни. За това спомагат и някои духовници, които нямат ясно съзнание относно тези феномени и техния духовен произход. Особено внимание днес трябва да се обърне на факта, че сред православните вярващи прониква болна мистика. За съжаление в средите на БПЦ напоследък се намират вярващи и свещеници, които "чудотворят", лекуват и вършат какво ли не.  

От друга страна, в някои страни, предимно в Северна Америка, в православната среда се развива нова, неправославна, предимно с протестантско-сектантски произход харизматика. Тази харизматика се гради изцяло върху болна мистика, най-вече на основата на петдесетническата гласолалия ("говорене на езици"). Тя може да се окаже в близко бъдещеново предизвикателство пред Православната църква на Изток. 

Ето защо е редно и необходимо висшата йерархия на БПЦ да не допуска компромиси, но да обърне особено внимание и с отеческа загриженост да се произнесе компетентно по тези наболели и не безопасни за духовното състояние на вярващите българи въпроси.

 От Димитър Попмаринов - богослов, специализирал в Санкт-Петербургска духовна академия, преподавател по Стар Завет и еврейски език и зам. декан на Богословския факултет на Великотърновския университет.




Гласувай:
0



1. анонимен - Veluvian
05.07.2011 16:07
Добре е описано твърдението ви и подкрепям. За съжаление и представителите на БПЦ не винаги могат да обяснят по най подходящия начин на обществото защо трябва да се пазят от Ванга и подобните нови кумири, защото основно боравят с архаичен речник и най - често свещениците и монасите стават за присмех пред медийното пространство и интернет. Дори и да приемем, че Ванга е лекувала и е помагала на хората, то помощта от черните духове окончателно превръщат това дело в псевдодобрина. Доколко аз си обяснявам явленията, човешкият тленен мозък е неспособен да види и осмисли ангелските сили, които се грижат непрекъснато за самите смъртни твари. За разлика от бесовете и духовете, които успяват да проникнат по - близо до смъртните да ги омайват с тяхната сила. Но обществото все още е твърде духовно неграмотно, възпитано от комунистическия атеизъм и лесно ще приема подобни личности като Ванга, Кучовска и т.н. хората вярват, че са светици, защото са го чули от някъде, ей така и сляпо се доверяват. Когато младите престанат да наричат мястото за срещи в центъра на София "Попа" и осъзнават, че там е поместена статуя на Евтимий, който е проявил мъжество в обсадения Търновград, за разлика от избягалия Иван Шишман, то може би очите на хората ще са вече отворени. Но засега реалността е такава, "Попа" си е "Попа", Ванга си е светица, такава е днешната халтура.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1054892
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930