Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2011 09:27 - как повишената квалификация се отразява на доходите.
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0



Истинското цунами с цените ще дойде през май Петролът обърка сметките в бюджета Трябва да се вдигнат и пенсии, и заплати, казва Иван Нейков Поскъпването на горивата и храните вече става дотолкова обезпокояващо, че финансовият министър Симеон Дянков мисли за индексация на най-ниските пенсии. Инфлацията през януари достигна 4.5% на годишна база и се очаква да продължи да расте. Това ще обърка сметките на бюджета, разчетен при средногодишна инфлация от 3.7%. Засега Дянков говори само за компенсиране на доходите на най-бедните. Според бившия социален министър Иван Нейков обаче трябва да има индексация за всички. Главоломното поскъпване на петрола удари сериозно и България. Може ли държавата да противодейства на задаващата се инфлация, попитахме Иван Нейков, който е общински съветник в София от СДС.  
  image
фото “Стандарт”

- Господин Нейков, смятате ли, че ситуацията с поскъпването на  горивата и храните налага индексация на заплатите?

- Според мен все още не сме усетили цялостния ефект от  увеличението на цените на горивата. Всъщност сега влизаме в първата вълна на  ценовия ръст - вноса на горивата и транспортните услуги. Тези нови цени ще се  проявят в търговската мрежа след две-три седмици. След още две седмици се очаква  проявлението и в продукцията на производителите, защото те вече ще влагат  по-висока цена на енергията и по-големи транспортни разходи. Така че истинската  ценова вълна ще ни залее април-май.

- Т.е. тепърва положението с платежоспособността на българина  ще се влошава?

- Да, освен ако няма обратно движение на цената на петрола, и  то осезателно. Затова смятам, че е абсолютно наложително приемането на политика  за компенсиране на доходите на хората. Ако това не бъде направено, ще трябва да  очакваме удар директно върху качеството на живот. Потреблението ще се влоши  страшно много, което пък ще се отрази на растежа на икономиката.

- Какво според вас трябва да се увеличава - пенсии или  минимална работна заплата? 

- Необходимо е и двете да бъдат повишени. Преди две седмици  министър Симеон Дянков заяви, че нищо не може да се увеличава. След две седмици  съм сигурен, че ще провокира дискусия и за минималната работна заплата. Нещата  стават сериозни. Защото ако увеличението на цените продължава по този начин, ще  имаме инфлация, доста по-висока от тази, на която е базиран бюджетът. Може би  все още е много рано, но не изключвам необходимост и от актуализация на бюджета,  ако историята с петрола продължава да се задълбочава.

- Всяко правителство обаче се страхува от актуализация на  бюджета.

- Няма страшно. Досега няма случай правителство да е паднало  заради актуализация на бюджета. По-скоро може да има падане от  неактуализиране.

- А трябва ли да се мисли за индексиране на доходите само на  най-засегнатите слоеве от населението, т.е. най-нискодоходните?

- Ако има компенсации само за някои групи като една отделна  стъпка, мисля, че това не е добър вариант. Според мен трябва да започнат  разговори за нова политика по доходите.

- Държавата обаче като че ли оставя въпроса с вдигането на  заплатите само в полето на преговорите между синдикатите и бизнеса. Трябва ли да  се намеси по-категорично в случая?

- Политиката по доходите в България все още не може да бъде  правена без държавата. Ще дойде и този момент, но все още държавата трябва да  играе основна роля.

- Тази нова политика само във вдигане на заплатите ли трябва да  се изразява?

- Въпросът е сложен. При всички положения трябва да има  дискусия. Защото след като се инвестираха толкова много пари в квалификация на  хората чрез ваучери и други механизми, е естествено хората с по-висока  квалификация да получават по-високи заплати. Ще трябва да се мисли и в тази  посока - как повишената квалификация се отразява на доходите.

- Т.е. вие защитавате позицията на синдикатите за вдигане на  минималната работна заплата и за препоръчителен индекс за вдигане на заплатите в  частния сектор? 

- Според мен трябва да има корекция на намеренията от миналата  година. Те бяха взети на базата на друга обстановка на международните пазари.  Сега нещата се промениха и от тази гледна точка разговорите трябва да преминат в  нова фаза. И отново да бъдат оценени всички предложения на социалните партньори.  Смятам, че сега моментът е подходящ за нова политика на доходите.

- С индекса на инфлацията ли трябва да се компенсират  доходите?

- Въпрос на преговори. Час по-скоро трябва да започнат  преговори, а не да се чака средата на годината, за да се види какво е  изпълнението на бюджета. Само след две седмици ще разберем как приключва първото  тримесечие. То е достатъчно надежден индикатор, така че няма нужда да чакаме  средата на годината.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1054886
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930