Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 00:04 - Същност и специфика на ХАРИЗМАТА
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 9369 Коментари: 0 Гласове:
1



ХАРИЗМА (грц. kharisma - милост, благодеяние, дар) - термин, употребяван първоначално в теологичен смисъл за назоваване на изключителна надареност, способности и талант, отстъпвани на отделни лица от Светия Дух за поддържане на престижа на Християнската църква. В науките за човека и обществото и по-специално в социологията и социалната психология понятието частично запазва първоначалния си смисъл, като се отнася до необичайните качества и характеристики, приписвани на индивиди, групи и институции. Особено значение се отдава на Х. в отношението „лидери-последователи". Харизматичният лидер поставя в психично подчинение групи, социални прослойки и маси от хора, поради и факта на възприемането му като надарен свише водач и пророк. Ирационалната вяра в трансцеденталните сили на лидера прави множество негови последователи готови на безразсъдни и героични действия, непознати за стандартите на всекидневните отношения. В историята са познати множество примери за необичайно раздвижване на масите от религиозни водачи и революционни лидери. Това явление е намерило място в изключително популярната и до днес теория на Гюстав Льобон за психологията на тълпата, в която едно от централните места заема идеята за необичайната сила на лидерите, манипулиращи масовото поведение в желаната от тях насока. В съвременната социология и психология на социалните движения също се отделя особено внимание на ролята на харизматичните лидери за предизвикване и поддържане на тази форма на социална активност на хората.

Присъствието на Х. като психологично мотивираща сила за масово поведение варира в различните общества. То е най-силно в изостаналите и затворените общества с неразвити граждански институции, където на мястото на правната регулация на поведението стои ирационалната вяра в трансцеденталните сили или митологизираната идеология, наложена обикновено върху даденото общество с репресивни мерки (монархът в средновековна Европа, Хитлер, Сталин и др.под.).

Съществуването на Х. не е само норма в изостаналите и затворени общества. Този феномен се появява почти закономерно и в съвременните модерни общества в ситуации на икономически И политически кризи, във време на масови бедствия и катаклизми. При значими кризи чувствително отслабва регулативната поведенска роля на системата от съществуващи социални институции. Те вече не са предишната опора на всекидневието. Масовият човек, търсещ ориентири за преодоляване на кризисните състояния. е склонен да се довери на ново-появяващите се лидери и групи, които поемат ролята на „спасители на обществото". Нещо повече, масите не само поддържат, но и обогатяват образа на харизматичните водачи, като им отдават своята почит и надежди за разрешаване на проблемите на житейската несигурност.

Х. се проявява и като отговор на психичната потребност на обществото от нестандартни, героични образци на поведение. Популярните хора от сферата на изкуството, науката, спорта и различните форми на масовата култура имат своя относително самостоятелна публика, която поддържа харизматичния им образ. Тази категория хора придобива особен социално-психичен статус в обществото. Дори тяхното всекидневно житейско поведение се възприема и интерпретира от почитателите им като нещо необикновено и достойно за масово обсъждане и емоционално вълнение. Филмови звезди, спортни идоли, музикални изпълнители и групи, носещи Х., имат чувствително стеснени граници на частен живот. Желаят или не. те влагат изключително голямо усилие, за да отговарят на емоционалните очаквания на своята публика. Веднъж приписана, Х. властва над индивида, поставя го в железните рамки на стереотипите на масовата психика. Харизматичният авторитет обаче не води само до ограничения и задължения. Знакът на Х. носи със себе си и надмощие, свобода, психична власт и емоционални награди. Харизматичната личност има неписаната привилегия да нарушава правилата, по които живеят обикновените хора, да прави от грешките си модни образци на поведение, да получава адмирации там, където другите остават незабелязани или порицавани.

Традиционното разбиране за Х. придобива значително обновена интерпретация в социол. трудове на Макс Вебер, които свързва Х. с феноменологията на властта. Той въвежда понятия като харизматично господство, овсекидневяване на Х.; изследва същността и въздействията на Х., възникването и трансформацията на харизматичното господство. Вебер приема, че Х. е притежание на иновационните личности, заставащи срещу рутинно установения социален ред, търсейки нови стандарти на функциониране на властта и авторитета.

Натрупаното познание по проблема за Х. е ориентирано в две взаимосвързани насоки. Едната се отнася до социалната психология на лидерството и динамиката на масовото поведение, а другата - до приложението на понятието в социол. изследване на властта в смисъла, наложен от Вебер.



Тагове:   същност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1053865
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031