Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2008 21:19 - Четете и мислете
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 1781 Коментари: 1 Гласове:
0



в-к "Седем", интервю на Люба Кулезичдата:

21-01-2004

  - Кой е вътрешният враг на СДС в момента? Откъсването от реалността, за което говорите ли?
Нашият вътрешен враг е клиентелизмът. Но всеки носи своя вътрешен враг в себе си; СДС също. Ние сме хора; направени сме така, че да се борим непрекъснато с тъмните си страни, със злото, което непрестанно изригва от човешката ни природа. Не сме само душевни същества, в нас не витае само светъл и божествен дух. Подвластни сме на земни стихии, които ни дърпат и тласкат.
Ако това ни е чуждо, питам се дали сме партия, която уважава религиозните чувства и вярата, дали разбира естеството на доброто и злото. Защото ако сме такива, щяхме първо в себе си да потърсим злото, щяхме да пожелаем да се справим с него. Ако човек не води непрекъснато тази битка, омразата го обзема и не може да е политик; започва да излъчва озлобление, а то не печели сърцата и подкрепата на хората.
- Как тогава си обяснявате нападките на Надежда Михайлова, че търсите вътрешни врагове вместо да визирате като противник БСП и отгоре на всичко твърдите, че наблюдавате процеси на реформиране в тази партия?
- Преди време направих изказване пред Националния съвет, че Нашият Вътрешен Враг е клиентелизмът не бива да се лепят стари етикети на БСП предвид радикалната промяна на позицията й за НАТО, предвид това, че гласува за американски военни бази и че стана член на Световния социалистически интернационал. Тези факти са доказателство за течаща промяна в БСП и напомняне, че трябва да се внимава с етикетите. Това съм казал. А казаното се превърна в повод за спекулации. До тях обикновено прибягва политик, който бяга от действителността; той започва да си служи с измислени тези и да ги употребява срещу другите. В случая аз съм от другите, не съм от ръководството. Не могат да ми се приписват крайно наивни думи, каквито не бих си позволил дори само поради политическия ми опит. Видял съм много неща и едва ли ще направя чак толкова елементарна грешка да твърдя, че основният враг на СДС не е БСП. Друг въпрос е, че вътрешният враг винаги е погубвал политическите субекти, както впрочем и държави.
Тревогата за синята кауза се усили в конкретната политическа ситуация, свързана с управлението на Симеон Сакскобургготски. Може би тъкмо защото не се състоя своевременното й прередактиране се
стигна и до големия отлив на гласове от СДС?
- Каузата, така както аз я разбирам, изискваше СДС твърдо и категорично да се противопостави на управлението на НДСВ и ДПС, да нарича нещата със собствените им имена, за да не се стига до днешната ситуация. Когато след местните избори се разбра, че НДСВ е станало четвърта политическа сила и че доверието от 50% е паднало на 6,5%, СДС трябваше да стане
крайна и безкомпромисна опозиция. Трябваше да поиска НДСВ да напусне властта, защото вече управлява, без да има подкрепата на избирателите. СДС не направи това и въпросът съвсем естествено опря до каузата му. Можем много да си говорим за теоретични програми, за идеи, но без ясно и действено поведение спрямо управляващите и спрямо своите съмишленици, за каква кауза може да става дума? Очевидно е, че тя не се следва, не мотивира действията ни, не се реализира.
Политиката винаги се проверява в действието. То показва дали те води каузата или друг мотив. Обикновените хора преценяват действията, а не приказките.
- Нека ви върна към политическите проекции на сегашната криза в СДС. Твърди се, че с разпадането на НДСВ ще се появят нови десни партии, които ще започнат да претендират за гражданските и политически територии на СДС, ако съюзът не успее да се справи с раздиращите го противоречия. Говори се, че такъв претендент ще бъде партията, основана от "Новото време"...
- Не ме карайте да коментирам несъществуващи политически субекти. "Новото време" не може да стане партия. С какви послания, с какви идеи тези яхтсмени ще завземат от териториите на СДС? Кой ще тръгне след тях? Кой в България ще гласува за компанията на Доктора? Мисля, че това не е сериозно.
- По-сериозна ли в опасността хората да се разочароват докрай от политическото и да се откажат от гласуване?
- Това е отделен въпрос. Нормално е при една установена демокрация броят на гласуващите да спада. И в България, макар и не много бързо, ще става така. Една
демокрация е установена, ако добре защитава правата и свободите на хората и устоите на държавата, ако принципите на свободата, справедливостта и солидарността се спазват добре. Тогава човек може да си позволи лукса да не се интересува от политика, както и политиката да не му пречи, а да му съдейства по някакъв начин. В такова общество не е нужно всички да гласуват и трябва малко по-трезво да гледаме на нещата. Хората не могат да се занимават само с политика. Има къде, къде по-важни неща -деца, професия, родители. В Десетте Божи заповеди не е написано "Гласувай!", но е написано "Почитай родителите си". Хората отиват да гласуват, за да променят нещо. Доволните от статуквото, които не са сигурни каква промяна ще е добра за тях, не гласуват; не гласуват и тези, които нямат идея какво ще бъде по-добро. Политическите програми се състезават пред очите на част от хората, тези, които са заинтересовани да направят нещо. Ако на следващите избори гласуват 60% от българския народ, това ще означава, че три пети от него има някаква идея за промяна и настоява за нея. А иначе не всички се занимават непрекъснато с политиците. Повечето зрели хора ги наблюдават, без да ги следят всеки ден. Те съдят преди всичко по действията им, а в един кратък период преди изборите, изглежда, вярват и на думите им.
- Според вас какви са шансовете на СДС в следващите парламентарни избори?
- Съвсем очевидно е, че изцяло зависят от начина, по който ще се справи с кризата.
- След предишния Национален съвет се появи твърдение, че порасналата активност на повече негови членове, които са формулирали състоянието на криза, показва положина в тонуса на СДС За чудовища. Имах предвид дори първи път от появата на националсоциа-две години листи. насам се заговори, че той има шансове за победа на следващите парламентарни избори. Споделяте ли такава оптимистична прогноза?
- Може би сега, в момент на липсваща елементарна политическа отговорност, ще е по-лесно да се формулира една силна, призивна, печеливша програма. Хората биха забелязали силното предизборно послание, биха обърнали внимание на една амбициозна и ангажирана с проблемите им политика. Мисля, че няма да останат равнодушни, защото общото ниво на политическата класа падна много ниско. Ще спечели този, който сега покаже, че владее политическо ноу-хау, че има политически интелект и професионализъм. СДС има това знание и този потенциал. И може да тръгне нагоре. БСП също има шансове, защото през двата мандата, в които не спечели властта, се опита да направи големи завои и би могла отново да успее да заговори членоразделно. Въпреки че аз виждам признаците на тежка криза и в БСП.
- Какви са те?
- БСП също има много голям лидерски проблем. Освен това след главоломните откази от ключови политически тези, свързани с грехове на тяхното управление, социалистите изпадат в безтегловност. Отварят пространство за възраждането на откровено комунистическа формация до себе си. Веднъж казах, че ако умре БСП, ще се родят чудовища. Имах предвид дори появата на националсоциалисти.
Тези гласове в момента са приглушени, но аз ги чувам вътре в хора. Има ги тези гласове. Разпознават се - гласовете на откровени комунисти, болшевики, дори сталинисти. В опита да се промени БСП е изправена пред много тежкия риск да не успее да се превърне в нормална демократична лява партия. Комунистите стават левица, когато се откажат от марксистките си и комунистическите си идеи, от идеите си да национализират, да правят революции в държавата. БСП полека-полека върви към превръщането си в левица. Опитва
се, но още не е станала такава. Впрочем спорът за това дали БСП е реформирана или не може да се реши, само ако се случи следното: ако спечели избори и завърши четиригодишен мандат в управлението на България, която е член на ЕС и на НАТО. Това би било историческо доказателство. По-вероятно е да не се случи скоро, може би след още едни избори, когато социалистите укрепнат достатъчно, реформите завършат и
Ако умре БСП, ще се родят чудовища. Имах предвид дори появата на националсоциалисти.
страната успее да тръгне бързо и силно напред. В демокрацията трябва да леви, десни,
има алтернативи авангардни, ариергардни. Алтернативите много често не са авангардни, а по време на управление като сегашното например е очебийна нуждата от авангардна алтернатива - такава, която да дърпа страната напред, не наляво или надясно. Не да запечатва постигнатите неща, а просто да тегли държавата, обществото и икономиката напред в други пространства. Желанието да се консервира вече постигнатото се появява много бързо. Защото много хора със собственост и добри професии се превръщат в средната кла-
са на България. Те биха искали да съхранят постигнатото, без да бързат много-много. Нуждаят се от време, за да овладеят резултатите от големия експеримент, какъвто бяха годините на прехода. Част от тях станаха предприемачи, започнаха да управляват капиталови потоци, да изпитват рисковете на пазара, гнета на конкуренцията, започнаха да се борят за технологическо обновяване. Те минаха през ада на началото на капиталовото движение, оцеляха и сега ще кажат: "Чакайте, не бързайте много! Дайте да видим как моето предприятие ще бъде стабилизирано, разширено, как ще се повиши качеството, как ще се преборя да стана по-конкурентен". Тях вече ги вълнуват такива въпроси. Позагубил се е интересът им към довършващите и силни стъпки, които трябва да се направят в държавата. Какъв проблем имат един нотариус или едно джи пи лекар, или друг утвърден представител на средната класа? В житейски план нищо не ги кара непременно да искат да завърши успешно здравната реформа. Могат да си позволят да платят сами за медицински преглед или за пълна кръвна картина. Въпросът опира до останалите, до все още голямото мнозинство. Заради него здравната реформа трябва да приключи, защото само тогава осигурените няма да заплащат болничните услуги. И само тогава ще можем реално да говорим за солидарността на имащите с по-малко имащите и нямащите, и не само в областта на здравеопазването, но и в образованието и пр.
- Твърдите, че в обществото се е формирала естествена тяга към статуквото. Защо тогава толкова драматично се преживява тъкмо от представители на средната класа неспособността на СДС да бъде автентична алтернатива на сегашното управление?
- Много съм размишлявал над тези въпроси.
Каузата, която, изглежда, всички споделяме в СДС е, че СДС е авангардът на България, че е моторът за решаване на проблемите. СДС носи в някакъв смисъл отговорност за нещата, които е започнал и осъществил, за които се е борил, протестирал, извеждал хората по улиците и площадите.
СДС не може да се примири със загубата на движещата си роля. Ако това се случи, той ще престане да съществува. СДС носеше новите идеи, новите решения, налагаше ги, бореше се за тях, повеждаше обществото след себе си. И последният ни опит в тази посока са 24-те идеи за промяна на конституцията; чрез тях
бяха инициирани осъществените по-късно промени. И това пак беше авангардна роля. На СДС винаги е била присъща известна дързост, че знае как да модернизира страната и е готов да понесе отговорността за действията си. Ето, виждаме, че НДСВ и ДПС не само не знаят какво трябва да се направи, но и не могат да понасят никаква отговорност.
- Затова ли е важна битката за СДС в момента? За да се върне към призванието си на локомотив на недовършените промени?
- Да. Защото, ако направим един безпристрастен анализ на случилото се през тези две години и половина от управлението на НДСВ, длъжни сме да кажем, че НДСВ изгуби войната, която поведе срещу СДС.
НДСВ се опита да извади СДС от позициите му на член в Европейската народна партия, да заеме мястото му в парламента в буквалния смисъл на думата. Помните, че в първите часове преди свикването на Народното събрание през 2001 за депутатите на СДС бяха определени съвсем различни от сегашните места. Образно погледнато, НДСВ искаше да узурпира не само мястото на СДС, но и ролята му на десноцентристки лидер в обществото. За тези две години НДСВ катастрофално загуби: СДС не само оцеля, не само избра правилен курс спрямо НДСВ, но и го остави два пъти и половина по-малък от себе си на местните избори. Сега никой не вижда царистите като лидер в дясното пространство, макар журналистите да задават въпроса защо СДС загуби първото място сред партиите след местните избори. За да остане обаче главният вдясно, СДС трябва да се бори, защото над него вече е надвиснала заплаха. Безпокоя се, че СДС изоставя тази борба и прекалено рано отваря прегръдките си, за да приеме всички при себе си. Защото хората не биха разбрали като признак на сила каквито
и да било топли връзки с управляващите. Ако премълчим всичко това, ще направим грешка.
- Няма ли противоречие в това, че СДС спечели стратегически битката с НДСВ и в същото време мнозина от привържениците му показаха, че не са доволни от опозиционното му поведение и най-вече от характера на неговото лидерство?
- Моментът е критичен за СДС. Ако той не реши кризата, ще загуби безвъзвратно подкрепата на избирателите и ще рискува хората да не искат да чуят нищо повече за него. Това е голямото изпитание, за което говорим през цялото време.
- Много граждани, сред които са и повечето от читателите на "Седем", очакват от вас да им кажете как виждате своята роля в СДС? Оздравителните процеси В партията се свързват съвсем естествено със завръщането ви на лидерска позиция...
- В такъв критичен за партията момент аз винаги ще заемам принципна позиция, която търси и сочи изход. В това не може да има съмнения. С опита, който имам, ще соча и предупреждавам за рисковете, ще търся пътищата и начините, по които те могат да се избягват. Ако СДС престане да произвежда политика, насочена към хората, и забуксува в заниманията със себе си, ще загуби окончателно лидерските си качества на десно-центристка политическа сила. Това ще бъде трагично. Един Съюз на демократичните сили, затворен в институционалните си кризи и лидерски проблеми, който не се произнася по болезнени въпроси, изискващи спешни политически решения, фактически е жив мъртвец. Има го физически, но обществено е безполезен. Тези думи може на някой да изглеждат силни, но са справедливи. Затова ще се опитвам в степента на моята компетентност да продължа да се занимавам с политика. Защото националната политика е, която запазва авторитета на СДС. Занимавайки се със случая в Кербала, виждам изключително острата необходимост от заемането на позиция. Каквото и да си говорим ние за проблемите на СДС, нима е възможно сравнението им с човешките животи, заложени в Кербала. Ако сме не само държавници, но и християни, първата ни грижа ще бъдат хората, които сме изпратили там със собствените си гласове. За какво лидерство и изобщо за какъв СДС може да става дума, ако не направим това, което се очаква от нас - България да издържи и контингентът ни в Ирак да завърши успешно мисията си. Някой ще попита: "Защо това има толкова голямо значение?" Има голямо значение и връзката с този разговор е очевидна. Ако България не изпълни мисията, с която се е нагърбила в Ирак, и се превърне в брънката, в която се къса международната антитерористична коалиция; ако се създадат големи обществени настроения срещу участието ни в нея, всичко, градено от нас толкова години, ще бъде пометено. И след това ще се чудим как да започваме отначало. Така че има въпроси, които независимо от дилемите в СДС, трябва да получат своя политически отговор. Иначе за какво сме изобщо? За да се боричкаме и джафкаме помежду си? Зная какво вълнува седесарите и публиката на вестник "Седем". Но ще бъде лошо, ако те подценяват за сметка на кризата в СДС това, което за нас означава авангардно поведение в момента: да се предотврати рискът от отказ от нашия евроатлантически и европейски избор. Мисля, че това заплашва България. Още един трагичен за нас и успешен за терористите атентат, и просто не ми се мисли какво ще се случи...
- Сигурен ли сте, че СДС ще продължи да бъде гарант на геополитическия избор на страната?
- Не съм, точно в това не съм. Виждам една голяма криза, която трябва да бъде решена, но не съм сигурен. Притеснен съм, както всички останали. Притеснен съм затова, защото СДС е много необходим за България.
- Седесарите искат СДС да е силен и разпознават тази възможност чрез вас като лидер.
- Това е ваше мнение. Това е политическа партия, има си правила, има си начини, по които решава такива въпроси. СДС в момента е предизвикан...

След Всичко случило се СДС начело с Надежда няма никакви шансове да бъде първостепенен политически фактор в България. Всички, които настояват тя да се кандидатира и които я подкрепят, трябва да си дават сметка за това. Ние нямаме повече политически шансове с нея. Това е по-лошата констатация от моралното разминаване, за което вие говорите.
Убеден съм, че кризата не може да не се разреши независимо от всякакви опасения. Просто сме изправени пред непозната досега ситуация: самият СДС е заплашен от загиване. При такава очевидност делегатите на Националната конференция не могат да не бъдат мотивирани и лично отговорни да вземат правилните решения.


Тагове:   мислете,


Гласувай:
0



1. liliahristova - Хубаво го припомняш, но си пропуснал
30.01.2008 22:14
името на интервюирания.
Въпреки че се досещаме:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1055108
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930