Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2008 20:24 - Oще за газта от Южен поток
Автор: master78 Категория: Политика   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
0




  Въпросът за потребността ни от газ е стоял още когато се изгражда първата транзитна мрежа в България по времето на комунизма. Тогава българските комунисти не са стигали до идеята да дават половината от собствеността на българска газопреносна мрежа на руската страна. Дори тогава не са си го позволявали това нещо, което сега се направи.
    Има скрита мръсна клауза в договора за "Южен поток" - морският участък на газопровода. Той трябва да премине, да пресече българския континентален шелф. По силата на българските закони чужда страна не може да изгражда газопровод в българските териториални води и в българското икономическо пространство, което съвпада с континенталния шелф. Това е зона от 370 км, 200 морски мили. Зоната изобщо е преотстъпена на руската страна в този участък, върху който суверенитет има България. А никоя чужда страна не може да строи в тази зона, защото тръбата излиза на плажа. На сухопътната територия, която е екологически много чувствителна и където стават фактически белите, както показва световният опит. Там се пречи фактически за развитието и на туризма. Там се пречи за добив, ако се разкрие нещо и т.н. Но тези неща могат да бъдат спрени.
        Искам да кажа, че този договор, който е правен набързо, не държи сметка за другите страни в Черноморския регион. Практически България няма граница в Черно море с Русия. Утре, когато се раздели Черно море съобразно претенциите на страните и договореностите между тях, тази тръба ще трябва да премине през зона, поделена между Украйна и Турция. И аз не съм никак убеден, че Украйна и Турция ще стоят безмълвни. Това може да стопира проекта. България продаде своите национални интереси. Защо поне, както е било по времето на Тодор Живков, извинявам се и по времето на Жан Виденов, когато Виденов не даваше да се издума и дума за това друга страна да притежава инфраструктура на територията на България. Това беше една от причините да го свалят. Значи имало е държавници и от БСП, които са осъзнавали този интерес, и никога не са позволявали той да бъде накърнен.

 Иван Костов

 бивш премиер


Тагове:   южен,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: master78
Категория: Политика
Прочетен: 1054874
Постинги: 107
Коментари: 389
Гласове: 661
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930